„Гънка във времето“ от Маделин Ленгъл – онази буря, от която всеки има нужда

Има дни в живота на възрастните, в които подобни книги са крайно необходими. В които една „Гънка във времето“ (издателство Intense 2016; преводач: Катя Перчинкова) се оказва спасителна.

Романът на  Маделин Ленгъл е публикуван за първи път през 1962 година и въпреки това сякаш е нагънал на хармоника. В тази малка книжка има история за всички – фантастична история за междузвездни пътешествия, извънземни планети, злодей, наука и много топлина.

Навън е буря, когато Мег Мъри се запознава с госпожа Щоето и двете ѝ приятелки госпожа Кое и Коя. Това, което читателят все още не знае в началото на книгата е, че Мег е част от многодетно семейство на учени, от които близнаците са най-уравновесената част от семейството. Мама Мъри е умна и красива, Чарлс Уолас е петгодишен гений, обявен за слабоумен, Мег е най-изоставащото момиче в училището, а татко Мъри е известен в града учен, който безследно изчезва. След всяка буря обаче следва приключение. И на такова поемат Мег, Чарлс Уолас и новият им приятел Калвин. Мисията „Открий татко“ се превръща в една от най-стоплящите истории, които разглезеният съвременен читател е срещал, а в контекста на времето си Ленгъл създава малка революция (това е първата история, смесваща фентъзи и фантастика, чийто главен герой е момиче – факт, който дълбоко шокира аудиторията).

Според Кърт Вонегът „ако един учен не може да обясни на осемгодишно дете с какво се занимава – той е шарлатанин“. Религиозни и антихристиянски елементи, философски препратки, квантова физика и тесеракти – тези теми за сериозни възрастни са поднесени лековато и прецизно от Ленгъл, така че да (до)образоват безболезнено малки и големи, а читателят се чувства топло и уютно из думите ѝ, обиква героите и истински се потапя в сюжета.

Приятно изненадана съм от избора на издателство Intense. Да възкресиш добрата детска книга, при това с такава корица, изисква смелост. А „Гънка във времето“ е от добрите детски книги, от онези класики, които имат плътен текст, стегната фабула, привързващи към към персонажите. И носещи буря от приключения.



Коментари