Да те гони „Коломбър"-ът на Дино Будзати

         Досега сте чели за лов на бели китове ала „Моби дик“ (ИК ,,Изток-Запад“), за снаркове по Луис Карол (ИК „Колибри“). Но никога досега не сте били плячка на коломбър, наричан още калбура, калонга, калубалу, чалун-гра.
         По описанието на Дино Будзати: „Коломбърът е риба с внушителни размери, страховита на вид и изключително рядка...Незнайно защо естествоизпитателите са в неведение по въпроса. Намират се и такива, които твърдят, че не съществува.“
         В новия сборник от поредицата „Кратки разкази завинаги“ на ИК „Жанет 45“  италианският автор Дино Будзати решава да размени ролите. „Коломбър“ е книга, която ще чете вас, а не вие нея.
         Невероятна феерия от цветове обгръща още при срещането на погледа с прекрасната корица, рисунката върху която е дело на самия Дино Будзати. Преводът е на Нева Мичева, а кратките биографични сведения, поместени в началото на книжното издание, ще ви убедят, че Будзати е забавен странник, живеещ в странна страна, където...
В асансьора ще се срещнете с един незнаен генерал, който ще ви каже поуката от 1980-а. Строго поверително до господин главния редактор ще отговорите на въпроса Ами ако? и ще разкриете тайното оръжие, тоест тайната на писателя. През уикенд ще участвате в хайка за старци, в които изпреварвания ще са обичайните вечерни сюжети.
В този забъркан микс от заглавия се крие много смях, но и  философия и плач зад забавното. Будзати реди думите по кафкиански още в своите „Шейсет разказа“ (ИК „Колибри“), тук няма насекоми или процеси, но въпреки това присъда има – присъда над нехуманното, над скуката, над самотата и човешката алиенация.
Любимият разказ бе този за малкия Хитлер. Може би защото най-силно застъпва темата за човешката жестокост още от ранна детска възраст, както и за неподозираните последици от едно на пръв поглед невинно действие.
Композициите на Будзати са образцови. Той започва разказа си от делничното, близкото, за да му придаде причудливи форми, да му вдъхне фантазъм. Литературата на абсурда е авторовият бич над жестокото и пошлото, а езикът е ежедневно необичаен.
„Коломбър“ най-вероятно вече ви преследва. За да не се развие животът ви като този на Стефано Рой, пуснете го да влезе.  


         

Коментари